Помогни. В кръвта ти е

„Помогни. В кръвта ти е“ е кампания организирана от Асоциация за защита правата на пострадалите при пътни и трудови злополуки – Омни Кеър съвместно с Нов Български Университет и Български Червен кръст.
Обеденихме усилията си около една обща цел и кауза, а именно безвъзмездното кръводаряване. Кампанията стартира през 2015 година и досега продължава да функционира и да набира доброволци, които могат да бъдат полезни на хора в нужда. 


Повече от 500 българи всеки ден се нуждаят от кръв, от които 220 деца, а страната ни е на едно от последните места по доброволно кръводаряване в Европа.
За съжаление, в днешно време в България се отказват операции заради липсата на кръводарители. По времето на социализма кръводаряването бе издигнато до колективно задължение, а днес то разчита на добрата воля на кръводарителите. 

Даряването на кръв доброволно и безвъзмездно е най-сигурната и безопасна форма, гарантираща здравето както на човека, който се нуждае от кръв, така и на дарителя.


За повече информация можете да пишете във фейсбук страницата ни или на имейл omnicare.bulgaria@gmail.com 

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, тежащ поне 50кг., за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, може да дари кръв.

Мъжете могат да даряват 5 пъти в една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да е НЕ по-малък от два месеца.

Не съществува риск за кръводарителите. Човешкият организъм разполага с естествени регулаторни механизми, които компенсират дареното количество кръв и възстановяват организма.

Не се допускат хора, които страдат от заболявания като СПИН, хепатит, сифилис, туберкулоза, токсоплазмоза, бруцелоза, отосклероза и Мениеров синдром, бронхит, алергии, хроничен остеомиелит и деформации на костите, ревматизъм, язва на стомаха или дванадесетопръстника, псориазис, екземи по кожата, глаукома и т.н.

Противопоказани са всички остри заразни болести (през време на боледуването и реконвалесцентния период). Хората, които са имали контакт със заразно болни – за период, равен на инкубационния, също не могат да даряват кръв. Проблем е наличието на сърдечно-съдово заболяване, тропически инфекции, костно-мозъчни, бъбречни и чернодробни прблеми.

Искате да сте доброволец? Можете да дарите кръв във всички центрове и отделения по трансфузионна хематология в страната. Необходимо е преди това да се консултирате с личния си лекар, за да бъдете насочени и информирани подробно за всяка стъпка.
Запомнете! Кръводаряването не вреди!
Масово хората не даряват кръв, защото не са информирани достатъчно и изпитват страх. Кръводаряването не вреди, то е полезно, защото стимулира процес на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма.

Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици.